Zonnepanelen offerte? Doe het zo!

Heb jij de beslissing genomen om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen? Je eerstvolgende stap is dan om een offerte aan te vragen bij een van de vele aanbieders van zonnepanelen. Zo kom je namelijk niet alleen te weten wat je ongeveer voor prijs mag verwachten voor je nieuwe zonnepanelen, maar ook hoe lang het duurt voordat deze panelen geplaatst gaan worden. Maar waar moet je dan allemaal op letten als je een offerte aan gaat vragen? Neem in je overwegingen in ieder geval de volgende punten mee.

De afmetingen van je dak

Het is belangrijk om te weten hoeveel ruimte je op je dak hebt om zonnepanelen te installeren, zodat je een goed idee hebt van hoeveel panelen je nodig zult hebben. Des te meer ruimte er op je dak beschikbaar is, des te meer zonnepanelen en des te hoger ook de opbrengst. Heb jij dan ook een flink dak op je huis zitten, dan kun je in de toekomst echt flink gaan besparen op je energierekening.

De oriƫntatie van je dak

Zonnepanelen werken het beste als ze rechtstreeks naar het zuiden gericht zijn, dus als je dak naar het zuiden gericht is, heb je wellicht meer rendement uit je panelen. Uiteraard kun je ook genoeg rendement halen uit de zonnepanelen als je dak naar een andere kant gericht staat, maar dit is wel iets om rekening mee te houden.

De hellingshoek van je dak

De hellingshoek van je dak heeft ook invloed op het rendement van je zonnepanelen. Als je dak een hellingshoek heeft van 30-40 graden, zullen je panelen het meeste rendement opleveren. Uiteraard betekent dit niet dat je de zonnepanelen niet moet laten plaatsen als je dak een andere hellingshoek heeft. Ook dan is het namelijk nog steeds mogelijk om een flinke opbrengst te halen. Daarbij is het ook mogelijk om de zonnepanelen niet plat op je dak te laten plaatsen, maar ze in een hoek neer te laten zetten.

De staat van je dak

Als je dak beschadigd is of op een andere manier niet in goede staat is, kan dit de kosten van de installatie van zonnepanelen verhogen. Zorg er dan ook voor dat je dak helemaal in orde is voor je tot het plaatsen van de zonnepanelen overgaat. Het plaatsen van zonnepanelen zal al genoeg kosten, daar wil je niet nog eens extra kosten bij krijgen.

De verwachte energieproductie

Het is belangrijk om te weten hoeveel energie je verwacht te produceren met je zonnepanelen, zodat je een goed idee hebt van hoeveel panelen je nodig zult hebben en hoeveel ze zullen kosten.

De garantie- en onderhoudsvoorwaarden

Zorg ervoor dat je de garantie- en onderhoudsvoorwaarden van de zonnepanelen goed begrijpt voordat je een aankoop doet. Zo weet je zeker dat je beschermd bent als er problemen zijn met je panelen.

De kosten

Vergelijk de prijzen van verschillende leveranciers om erachter te komen wie het beste aanbod heeft. Houd er rekening mee dat de totale kosten van een zonnepaneelinstallatie meer zullen zijn dan alleen de aanschafprijs van de panelen. Het is ook altijd goed om meerdere offertes aan te vragen om een indruk te krijgen van wat de gemiddelde prijs is voor het plaatsen van zonnepanelen.