Waterkoker ontkalken, hoe doe je dat?

Het ontkalken van je waterkoker is iets waar vaak niet snel aan gedacht wordt. Maar hij kan best wel vies worden na verloop van tijd! Daarnaast zorgt de kalklaag die ontstaat ervoor dat de warmte minder goed geleidt. Het zal dan dus langer duren voordat het water kookt. Als je de levensduur van je waterkoker wilt verlengen, zul je hem met enige regelmaat moeten ontkalken.

Wanneer ontkalk je je waterkoker? Zie je vlokjes drijven in het water dat uit je waterkoker komt? Misschien wordt het dan eens tijd om je waterkoker te ontkalken. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En nog beter, hoe voorkom je dat het probleem binnen no-time weer terug is?

Hoe vaak ontkalk je je waterkoker?

Hoe vaker je water kookt, hoe vaker je je waterkoker zult moeten ontkalken. Afhankelijk van hoe hard het water is in het gebied waar je woont, kun je je waterkoker het beste met enige regelmaat ontkalken. Bij hard water zou je eens per maand aan kunnen houden. Kijk gewoon regelmatig even hoe de waterkoker er aan de binnenkant uit ziet. Als de binnenkant onder de kalk zit, dan weet je dat het tijd is voor een schoonmaakbeurt.

Waterkoker ontkalken met azijn

Azijn is een prima middel om een waterkoker te ontkalken. Je kunt hiervoor zowel natuurazijn als schoonmaakazijn gebruiken. Wel is het zo dat natuurzijn milieuvriendelijker is.

Als je de waterkoker gaat ontkalken met azijn vul je de waterkoker eerst voor de helft met water. Doe er dan een flinke scheut azijn bij. Als er een kalkfilter in de waterkoker zit, haal je die eraf en spoel je hem schoon. Vervolgens laat je het water en de azijn koken. Laat het ongeveer een half uur intrekken. Het is belangrijk om hierna de waterkoker nog enkele keren na te spoelen. Het resultaat: Een schone waterkoker!

Waterkoker ontkalken met citroensap

Als je geen azijn in huis hebt kun je ook prima het sap van een citroen gebruiken. Het mooie van citroen is dat het lekker fris zal gaan ruiken in huis. Ook heb je geen last van de nare geur die azijn met zich meebrengt. Voeg een eetlepel citroensap toe aan het water dat je in de waterkoker doet. Het moet voldoende zijn om de bodem te bedekken. Zorg ervoor dat het water kookt en laat het goedje dan ongeveer een half uur intrekken. Spoel de waterkoker vervolgens goed na met water. Het resultaat is een frisse waterkoker zonder kalk.

Ontkalken met baking soda

Mocht je ook geen citroen in huis hebben, dan is er nog baking soda. Ook baking soda is een goed middel dat je kunt gebruiken voor het ontkalken van je waterkoker. Gebruik zo’n 200-250 gram baking soda. Vul de waterkoker verder aan met water. Je hoeft de waterkoker niet aan te zetten. Laat hem gewoon een paar uur staan. Vervolgens spoel je alles eruit en vul je de waterkoker opnieuw met alleen water. Laat het water nu koken zodat alle baking soda eruit gaat.

Bovenstaande manieren zijn de beste manieren als je je waterkoker gaat ontkalken. Toch zijn er nog andere middelen bekend die je kunt gebruiken, zoals cola of rijst. Maar die zijn eigenlijk niet aan te raden, omdat er vaak veel rotzooi achterblijft. Het is dus nog altijd het beste om voor azijn, citroen of baking soda te gaan bij het ontkalken van je waterkoker.